Nodul eIDAS românesc
Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE (SITUE) are la bază construcția nodului eIDAS pentru România și realizează interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.
SITUE este utilizat pentru autentificarea naţională şi transfrontalieră a solicitanţilor în relaţia cu furnizorii de servicii de eguvernare și face posibilă comunicarea dintre infrastructura națională de identificare electronică și infrastructurile naționale de identificare electronică ale altor state membre UE.
Obiectivele specifice
a) Integrarea SITUE în rețeaua europeană eIDAS
b) Interconectarea SITUE cu furnizorii de servicii eGuvernare din România
c) Interconectarea SITUE cu furnizorii de identitate electronică din România
d) Testarea specifică a interoperabilității tehnice asigurate de SITUE
Entități implicate
Realizarea nodului eIDAS a presupus implicarea următoarelor tipuri de entități:
1. Sisteme ce oferă servicii electronice de eguvernare (Furnizori de Servicii)
2. SPCID – Furnizor de identități electronice (Identity Provider)
3. Nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE. Într-un context transfrontalier este utilizat un set minim de date de identificare personală care desemnează în mod unic o persoană fizică sau juridică. Aceste atribute sunt definite în legislația secundară de implementare a Regulamentului UE 910/2014.
Pentru orice alt beneficiar sistemul pune la dispozitie, in condițiile recomandate de rețeaua de cooperare, toate mecanismele tehnice pentru conectatare: interfete, documentatie, proceduri
Cum funcționează?
Soluția eIDAS permite cetățenilor din statele membre să dovedească și să verifice identitatea lor atunci când accesează servicii online în alte state membre. Această soluţie permite cetățenilor să se autentifice folosind eID-urile lor și conectându-se cu furnizorul lor de identitate (IdP) din țara acestora. Un proces descris la nivel înalt este următorul:
a) Un cetățean solicită accesul la un serviciu on-line într-un stat membru.
b) Cetăţeanul este rugat să se autentifice prin serviciul on-line.
c) În etapa de autentificare, devine evident că cetățeanul are un eID din alt stat membru.
d) Solicitarea de autentificare este trimisă în țara cetățeanului pentru autentificare, prin soluția eIDAS, către Furnizorul de Identitate (IdP) al cetățeanului unde are loc autentificarea.
e) Rezultatul autentificării este returnat furnizorului de servicii.
f) Autentificarea este completă, iar cetățeanul poate continua cu accesarea serviciului.
Soluția eIDAS face interoperabile între ele diferite protocoale naționale eID. Soluția folosește protocolul eIDAS pentru a traduce datele naționale de identificare într-un format comun care este înțeles și utilizat de statele membre.
Acest lucru duce la interoperabilitatea și acceptarea eID ale statelor membre în alte state membre, deschizând noi posibilități și oportunități pentru cetățeni de a utiliza serviciile transfrontaliere.
Imaginea de mai jos ilustrează modul în care utilizarea protocolului eIDAS și implementarea nodurilor eIDAS permit comunicarea între arhitecturile naționale independente ale schemelor eID, susținând autentificarea transfrontalieră fără probleme.
Un nod eIDAS poate acționa fie ca solicitant, fie ca furnizor de autentificare transfrontalieră. Statul membru care solicită autentificarea se numește statul membru receptor, în timp ce statul membru care furnizează autentificarea se numește statul membru expeditor.
Un stat membru se poate regăsi într-una dintre următoarele situaţii:
1. Solicită o autentificare transfrontalieră.
Atunci când un serviciu online (Furnizor de servicii) conectat la o schemă națională eID (Furnizor de identitate electroncă) întâlnește un utilizator dintr-un alt stat membru (în etapa de identificare a utilizatorului), acesta emite o cerere de autentificare în țara de origine a cetățeanului. Această solicitare este tradusă în protocolul eIDAS. Acesta este apoi direcționat prin nodul eIDAS al țării furnizorului de servicii (statul membru receptor) pentru a solicita autentificarea transfrontalieră prin nodul eIDAS al țării utilizatorului (statul membru expeditor). Componenta eIDAS-Node utilizată pentru a face cereri pentru autentificări transfrontaliere se numește eIDAS-Connector.
2. Furnizează o autentificare transfrontalieră
După ce un utilizator solicită un serviciu într-un alt stat membru, nodul eIDAS din țara de origine a utilizatorului (statul membru expeditor) va furniza autentificarea transfrontalieră prin serviciul eIDAS.
Datorită naturii unor sisteme eID, fără o componentă centrală, schemele eID corespunzătoare pot fi integrate în rețeaua eIDAS prin modelul de integrare middleware.
Rolul protocolului eIDAS
Protocolul permite comunicarea între diferitele noduri eIDAS ale rețelei eIDAS. Principalul avantaj al acestei soluții este că statele membre sunt libere să păstreze și să dezvolte propriile protocoale de autentificare la nivel național. Astfel, soluția de interoperabilitate eIDAS nu necesită nicio modificare a infrastructurii naționale (de exemplu, a comunicației dintre Furnizorii de servicii locali și Furnizorii de identitate).
Protocolul eIDAS este destinat doar pentru autentificarea transfrontalieră. Orice utilizare a acestuia în infrastructura națională nu este recomandată sau acceptată.
Testează aplicația
Access mediu demo al nodului eIDAS românesc
Vă invităm să accesați mediul de demo
Testează aplicația
Access mediu
de producție
Vă invităm să accesați mediul de producție